Stałe zaangażowanie: Progroup publikuje raport zrównoważonego rozwoju za rok 2023

Landau, 25.07.2024 r. Kształtowanie przedsiębiorstwa rok w rok zgodnie z ideą zrównoważonego rozwoju jest integralną częścią składową systemu wartości Progroup. Opublikowany teraz raport zrównoważonego rozwoju za rok 2023 dokumentuje stałe zaangażowanie rodzinnego przedsiębiorstwa z Landau, ujawniając cele, działania i sukcesy w tym zakresie.

W aktualnym raporcie zrównoważonego rozwoju Progroup dokumentuje swoje działania oraz cele ekologiczne, ekonomiczne i społeczne. Źródło zdjęcia: Progroup

„Rok 2023 był pod względem ekonomicznym nader wymagający nie tylko dla naszej branży, która jest ściśle powiązana z produktem krajowym brutto. Cieszę się, że mimo tych ogólnych warunków pod wieloma względami udało się nam odnotować pozytywne efekty. Jesteśmy przekonani, że kroczymy właściwą ścieżką, ale zdajemy sobie równocześnie sprawę, że mamy jeszcze niemały dystans do pokonania”, wyjaśnia CEO Maximilian Heindl.

Budowa elektrowni typu waste-to-energy
Do wyraźnie widocznych działań w kwestii zrównoważonego rozwoju należy zainicjowanie budowy nowej elektrowni typu waste-to-energy w Sandersdorf-Brehna. Projekt oprócz istniejącej fabryki papieru PM3 w zeszłym roku zdecydowanie nabrał rozpędu. Jest to istotny komponent gospodarki o obiegu zamkniętym oraz kompleksowej strategii dekarbonizacji realizowanej przez Progroup. Elektrownia, której uruchomienie jest zaplanowane na lato 2025, przyczyni się, zwłaszcza w połączeniu z rozwijaną koncepcją zeroemisyjności i wykorzystania CO2, do dalszej redukcji emisji generowanych przez przedsiębiorstwo.

Przykład lokalizacji Eisenhüttenstadt potwierdza sukces tej koncepcji w praktyce: tam fabryka papieru Progroup jest połączona z elektrownią typu waste-to-energy, która dostarcza energię do produkcji – i robi to przez recykling odrzutów. Są to pozostałości po m.in. produkcji własnej papieru, które w innym przypadku trzeba by wywozić. W taki sposób Progroup nie tylko zmniejsza zużycie paliw kopalnych, lecz także produkuje w sposób oszczędzający zasoby i w duchu gospodarki o obiegu zamkniętym.

Najnowocześniejsze technologie w służbie zrównoważonego rozwoju
Od wielu lat rodzinne przedsiębiorstwo skutecznie realizowało liczne działania i projekty na rzecz oszczędzania zasobów. Pomocna w tym zakresie okazuje się zwłaszcza konsekwentnie wdrażana strategia, oparta nieprzerwanie na najnowszych technologiach wytwarzania papieru do produkcji tektury falistej oraz formatów tektury falistej. W 2023 r. przedsiębiorstwo zdołało osiągnąć w tej dziedzinie dalsze sukcesy: przykładowo w Progroup w ciągu jednego roku obniżono właściwe zużycie świeżej wody, mierzone w m³ na tonę łącznie wytworzonych produktów (papier do produkcji tektury falistej oraz formaty tektury falistej), z 2,15 do 2,02 m3. Także udział papieru kraftliner z włókien pierwotnych w produkcji zredukowano z poziomu 12% w roku 2022 do zaledwie 11% w 2023 r.

Zarząd forsuje rozwój
Oprócz komponentu ekologicznego w centrum uwagi w Landau znajdują się również aspekty społeczne i gospodarcze. Świadczy o tym w nie mniejszym stopniu również czteroosobowy obecnie skład zarządu. Włączenie Beate Flamm oraz dr. Marca Sesterhenna do najwyższego gremium decyzyjnego wyraźnie wskazuje, że przedsiębiorstwo obrało kurs na dalszy rozwój. Obok CEO Maximiliana Heindla troje kolejnych członków będzie konsekwentnie wdrażać koncepcję zrównoważonego rozwoju w ramach swoich poszczególnych kompetencji. Przy tym Beate Flamm będzie zajmować się odpowiedzialnością społeczną, dr Marc Sesterhenn komponentem ekologicznym, a dr Volker Metz kwestiami ekonomicznymi.

Atrakcyjny, zaangażowany społecznie pracodawca
Zrównoważony rozwój przedsiębiorstwa, zorientowany na wzrost, jest możliwy tylko przy zaangażowaniu odpowiednio wykwalifikowanych pracowników. Progroup stawia wszystko na pozyskanie pracowników, wykwalifikowanie i przywiązanie ich do siebie. W zamian firma oferuje bezpieczne, atrakcyjne miejsca pracy z międzynarodowymi możliwościami kariery oraz liczne możliwości dalszego i zaawansowanego kształcenia za pośrednictwem własnego Progroup Campus.

We wszystkich swoich lokalizacjach Progroup współpracuje z regionalnymi organizacjami, wspomagając, jako „Corporate Citizen”, projekty społeczne – zwłaszcza z udziałem dzieci i młodzieży. Do subwencjonowanych instytucji należy stowarzyszenie Wi-Wa-Wunderland e.V. w Eisenhüttenstadt, dom wielopokoleniowy w Offenbach a. d. Queich czy związek diakoniczny Bitterfeld-Wolfen-Gräfenhainichen.  ​

Kompletny raport (w języku angielskim) ze wszystkimi liczbami, danymi i faktami jest dostępny tutaj.

Informacje o Progroup

Progroup AG z siedzibą w Landau (Niemcy) jest jednym z wiodących producentów papierów na tekturę falistą i tektury falistej w Europie. Od momentu powstania w 1991 roku w Offenbach/Queich firma prowadzi konsekwentną strategię rozwoju, która poza przywództwem technologicznym opiera się na zastosowaniu innowacyjnych technologii produkcyjnych przyjaznych dla środowiska. Progroup posiada lokalizacje produkcyjne w sześciu krajach Europy Środkowej. Należą do nich obecnie trzy fabryki papieru, trzynaście fabryk formatów tektury falistej, jedna firma logistyczna i jedna elektrownia „Waste-to-Energy”. Druga elektrownia powstanie obecnie w miejscowości Sandersdorf-Brehna koło Lipska. Obecnie przedsiębiorstwo ma ponad 1720 pracowników, a w 2022 roku osiągnęło obroty w wysokości 1,3 miliarda euro.