Progroup przejmuje teren Sappi Stockstadt GmbH

Landau/Stockstadt, 7 maja 2024 r. Dzisiejsze przejęcie to pierwszy kluczowy etap dla nowego zakładu Progroup w Stockstadt, działającego na zasadzie gospodarki obiegowej. Zgodnie z aktualnymi planami do końca dekady nad Menem ma zostać uruchomiony najnowocześniejszy zakład zrównoważonej produkcji papieru na tekturę falistą z około 200 miejscami pracy.

Peter Resvanis (po lewej), szef działu Competence Centre Growth Projects Paper w Progroup i Christian Dietershagen, dyrektor zarządzający Sappi Stockstadt GmbH.

Selektywny demontaż zakładu Sappi rozpocznie się wkrótce i ma zostać zakończony do końca 2026 roku. Sercem będzie jedna z najnowocześniejszych i najwydajniejszych maszyn papierniczych na świecie do produkcji ekologicznych i wysokogatunkowych papierów na tekturę falistą na swoje. Nowa maszyna papiernicza jest zaprojektowana w taki sposób, aby pracowała w zrównoważony i energetycznie efektywny sposób przez kolejne 50-60 lat. Progroup wykorzystuje przy tym wyłącznie makulaturę jako materiał produkcyjny.

Rozbudowa w lokalizację typu zero waste
W przyszłości planowane jest również dodanie do fabryki papieru najnowocześniejszej elektrowni typu waste-to-energy. Tutaj odpadowy z fabryki papieru i innych procesów recyklingu w regionie są przekształcane w energię, zaopatrując w ten sposób fabrykę w wymagane ciepło procesowe i energię elektryczną. Progroup unika w ten sposób każdego roku emisji dziesiątek tysięcy ton CO₂, w zrównoważony sposób wykorzystuje materiały z procesów recyklingu, a jednocześnie spełnia wysokie standardy ochrony przed emisjami.

Prawa do wizerunku: Progroup

Informacje o Progroup

Progroup AG z siedzibą w Landau (Niemcy) jest jednym z wiodących producentów papierów na tekturę falistą i tektury falistej w Europie. Od momentu powstania w 1991 roku w Offenbach/Queich firma prowadzi konsekwentną strategię rozwoju, która poza przywództwem technologicznym opiera się na zastosowaniu innowacyjnych technologii produkcyjnych przyjaznych dla środowiska. Progroup posiada lokalizacje produkcyjne w sześciu krajach Europy Środkowej. Należą do nich obecnie trzy fabryki papieru, trzynaście fabryk formatów tektury falistej, jedna firma logistyczna i jedna elektrownia „Waste-to-Energy”. Druga elektrownia powstanie obecnie w miejscowości Sandersdorf-Brehna koło Lipska. Obecnie przedsiębiorstwo ma ponad 1720 pracowników, a w 2022 roku osiągnęło obroty w wysokości 1,3 miliarda euro.