Nowa fabryka formatów tektury falistej w Petersbergu rozpoczyna działalność

Landau / Petersberg, 9 sierpnia 2024 r. Najnowsza fabryka tektury falistej Progroup w Petersbergu zaczyna tryb regularnej eksploatacji od początku sierpnia. Dzięki nowoczesnemu zakładowi produkcyjnemu pod Pirmasens rodzinna firma z siedzibą w Landau kontynuuje umacnianie swojej wiodącej pozycji na rynku. W tym celu zostanie utworzonych 60 nowych miejsc pracy i praktyk zawodowych łącznie.

Nowa fabryka Progroup pod Pirmasens z lotu ptaka. (Prawa do zdjęć: Progroup)

Progroup może świętować osiągnięcie kolejnego kluczowego etapu: w najnowszym zakładzie PW15 w Petersbergu od początku sierpnia pierwsze formaty tektury falistej schodzą z linii produkcyjnej w trybie regularnej eksploatacji. „Konsekwentnie realizujemy naszą strategię rozwoju, a dzięki tej inwestycji jeszcze bardziej umacniamy naszą pozycję na rynku. Jesteśmy firmą rodzinną z korzeniami w regionie, a nasza fabryka jest jednocześnie wyraźnym zobowiązaniem wobec Palatynatu jako lokalizacji biznesowej”, wyjaśnia Maximilian Heindl, prezes Progroup. W Offenbach an der Queich ponad 30 lat temu pierwsza fabryka Progroup zaczęła produkcję. W Landau znajduje się Group Office, czyli lokalizacja administracyjna producenta papieru i tektury falistej.

Liczby, które robią wrażenie
PW15 po raz kolejny pokazuje technologiczną przewagę Progroup: nowoczesne procesy i innowacyjna technologia produkcji doskonale ze sobą współgrają, gwarantując optymalną jakość tektury falistej przy jednocześnie najwyższej wydajności produkcji. Zakład wyposażony jest w najnowocześniejsze linie, które mogą produkować do 200 000 ton tektury falistej rocznie. Prędkość produkcji wynosi 400 metrów na minutę. Imponująca była również szybkość realizacji projektu: oficjalna ceremonia wbicia pierwszej łopaty odbyła się dopiero w czerwcu 2022 roku. Ta szybka realizacja to przede wszystkim zasługa kierownika projektu Rudolfa Vervoorsta i jego zespołu.

Duża energooszczędność
Dobrze przemyślana koncepcja zapewnia zrównoważone dostawy energii: dwie elektrociepłownie blokowe o bardzo wysokim stopniu wykorzystania i instalacja fotowoltaiczna na dachu pokrywają całe zapotrzebowanie zakładu na energię w trybie dwuzmianowym. Zmniejsza to również zużycie paliw kopalnych. Nowoczesny system kogeneracyjny wykorzystuje ciepło odpadowe z własnej produkcji energii elektrycznej do „produkcji lub do dostarczania ciepła do obiegu grzewczego odpowiednio do zapotrzebowania. „Jest to tak wydajne, że nie tylko oszczędzamy energię w procesach produkcyjnych, lecz także wykorzystujemy ją do ogrzewania hali o powierzchni 30 000 metrów kwadratowych zimą i chłodzenia jej latem”, wyjaśnia Maximilian Heindl.

Skuteczny model parku opakowań
W Petersbergu Progroup po raz kolejny zrealizowała udany model parku opakowań oparty na długoterminowym partnerstwie: PW15 stoi „ściana w ścianę” z halą produkcyjną wieloletniego klienta G&G Preißer. To przynosi ogromne korzyści obu stronom: z całkowicie zautomatyzowanego magazynu wysokoregałowego z 15 000 miejsc magazynowych stosy tektury falistej Progroup są teraz transportowane przenośnikiem taśmowym bezpośrednio na produkcję opakowań w firmie Preißer. Inteligentny system logistyki wewnętrznej zawsze dokładnie wie, który stos musi zostać przetransportowany gdzie i kiedy. Dotychczasowe dostawy na ciężarówkach nie są już zatem konieczne. Oszczędza to nie tylko koszty obu firm partnerskich, ale także emisje do środowiska związane z licznymi przejazdami ciężarówek - każdego dnia.

Informacje o Progroup

Progroup AG z siedzibą w Landau (Niemcy) jest jednym z wiodących producentów papierów na tekturę falistą i tektury falistej w Europie. Od momentu powstania w 1991 roku w Offenbach/Queich firma prowadzi konsekwentną strategię rozwoju, która poza przywództwem technologicznym opiera się na zastosowaniu innowacyjnych technologii produkcyjnych przyjaznych dla środowiska. Progroup posiada lokalizacje produkcyjne w sześciu krajach Europy Środkowej. Należą do nich obecnie trzy fabryki papieru, trzynaście fabryk formatów tektury falistej, jedna firma logistyczna i jedna elektrownia „Waste-to-Energy”. Druga elektrownia powstanie obecnie w miejscowości Sandersdorf-Brehna koło Lipska. Obecnie przedsiębiorstwo ma ponad 1720 pracowników, a w 2022 roku osiągnęło obroty w wysokości 1,3 miliarda euro.